GEJALA KANSER PROSTAT, 5 KALI SEHARI TUKAR TUALA…

Kongsi

 

Kanser Prostat
Gejala tanda kanser prostat yang dialami menyebabkan seorang lelaki warga emas terpaksa membalut zakarnya dengan tuala setiap kali ingin menunaikan solat fardu setiap hari.

Pesara arkitek, yang ingin dikenali sebagai Ariffin Husin, 64, memberitahu setiap kali ingin menunaikan solat di masjid beliau terpaksa membalut hujung zakarnya bagi mengelakkan air kencing bersentuhan dengan kain yang dipakai.

”Air kencing selalu keluar, kadang tak terasa dia keluar. Sedar-sedar kain dah basah. Amat rungsing, bimbang takut ada kanser prostat”, ujarnya yang hampir setahun mengalami keadaan sedemikian.

Manakala sebelah malamnya pula hampir setiap dua jam dia terpaksa bangun dari tidur untuk buang air kencing. Beliau mula mengalami tanda-tanda kanser prostat itu pada awal tahun 2021.

”Saya mengalami masalah tidak cukup tidur, tubuh mula susut dan fikiran pun mula terganggu”, ujarnya yang menetap di Subang Jaya, Selangor.

KANSER PROSTAT IBADAH TIDAK SEMPURNA

Kanser Prostat

Ekoran daripada itu, Ariffin menerima rawatan di salah sebuah hospital pakar berhampiran dengan kediamannya bagi menghilangkan tanda gejala kanser prostat yang dialami.

Pelbagai ubat dan kaedah rawatan diberikan bagi menyelesaikan masalah yang dihadapi, tapi malangnya ianya sekadar meredakan dan kembali berulang.

Kadang-kadang dia terpaksa berhenti ketika sedang solat semata-mata untuk ke tandas kerana tidak dapat mengawal rasa hendak terkencing.

Beliau sungguh kesal dengan apa yang berlaku, maklumlah sebagai seorang Islam dia merasakan segala amal ibadah yang dilakukan tidak sempurna, ujarnya lagi.

”Keadaan menjadi semakin teruk bila air kencing menitik tanpa disedari, habiskan kain sarung basah semasa sembahyang”, katanya dengan nada sedih.

KANSER PROSTAT BALUT DENGAN TUALA

Akhirnya Ariffin mengambil keputusan membalut hujung zakarnya dengan cebisan kain tuala setebal yang mungkin sebagai jalan penyelesaian kepada tanda kanser prostat yang dialami itu.

”Saya lakukan setiap kali masuk waktu solat sebelum ke masjid yang terletak berhampiran rumah, balik rumah terpaksa buka ikatan dan bersihkannya”, katanya.

Itulah rutin harian yang terpaksa dilalui oleh Ariffin selama beberapa bulan disamping pelbagai rawatan yang diterima daripada doktor pakar bagi mengurangkan simpton yang dialami.

Salah seorang rakannya mencadangkan agar mengambil makanan tambahan iaitu halia hitam sebagai rawatan alternatif bagi merawat tanda kanser prostat yang dihidapi.

Akhirnya beliau mengambil keputusan untuk mencari cara merawat kanser secara tradisional di Google dan bertemu satu artikel berkaitan cara merawat kanser termasuk kanser prostat.

Kanser Prostat
Kerap buang air kencing merupakan salah satu tanda kanser prostat

KANSER PROSTAT KENCING BOLEH DIKAWAL

Berdasarkan khidmat nasihat yang diberikan oleh seorang ejen Volten International tentang halia hitam, beliau membeli satu set (6 botol) produk ekstrak halia hitam Volten iaitu kapsul VR4 untuk diamalkan selama 50 hari pada 24 November, 2021.

Sebanyak tiga kapsul diambil untuk dua kali sehari iaitu sebelah pagi dan malam bagi mengawal gejala tanda kanser prostat itu.

Seminggu selepas mengamalkan kapsul VR4 sebanyak enam biji sehari beliau mengalami krisis pemulihan iaitu deman dan sakit-sakit seluruh badan selama seminggu.

Pada 8 Disember, keadaan demam dan sakit-sakit badan yang dialami semakin pulih, manakala pembuangan air  kencing pula semakin lawas walaupun kekerapan harian melebihi 10 kali.

Apa yang mengejutkan beliau tanda-tanda kanser prostat yang dialami telah berkurangan sebanyak 60 peratus.

”Sekarang kencing dah boleh kawal, dah boleh atur untuk kencing kadang-kadang satu jam sekali, kadang-kadang dua jam sekali. Dah tak balut tuala”, ujarnya dengan penuh kegembiraan melalui telefon.

KANSER PROSTAT 90 PERATUS SEMBUH

Pada 2 Januari 2022, Ariffin membuat pesanan set VR4 untuk kali kedua bagi menyembuhkan gejala tanda-tanda kanser prostat yang masih ada.

”Alhamdulillah keadaan kesihatan bertambah baik, semua ini dengan izin Dia. Terima kasih banyak-banyak”, katanya ketika membuat pesanan.

Pada 21 Februari, Ariffin menelefon dan memberitahu sekarang beliau bertambah sihat, tanda-tanda kanser prostat yang dialami sekarang semakin berkurangan.

”90 peratus dah tiada, Dia izinkan permintaan saya untuk sembuh daripada sakit ini. Terima kasih atas khidmat nasihat yang diberi”, ujarnya dengan penuh rasa syukur.

Pada 14 Mac, sekali lagi beliau membuat pesanan untuk betul-betul pulih dari gejala kanser prostat walaupun kesihatanya bertambah baik dengan  kesembuhan telah mencapai ke tahap 99 peratus.

Kanser Prostat

KANSER PROSTAT, TUNAI IBADAH HAJI

Para cendiakawan selalu berpesan kesihatan tidak boleh dibeli dengan wang ringgit, maka hargailah ia dengan menjaga kesihatan dengan baik. Ianya merupakan anugerah Tuhan yang tiada nilainya dalam kehidupan seseorang.

Oleh itu bagi menzahirkan rasa syukur di atas kesembuhannya dari gejala kanser prostat, Ariffin telah berangkat menunaikan ibadah haji bersama isteri tercinta pada 4 Julai, 2022.

Sebelum berangkat beliau sekali lagi membuat pesanan ke-4 pada 31 Mei sebelum itu, untuk terus amalkan VR4 dan selebihnya sebagai bekalan ke Tanah Suci Mekah.

”Syukur Alhamdulillah atas kurniaan kesihatan yang semakin baik Allah kurniakan kepada saya. Tak dapat nak gambarkan bagaimana gembiranya bila sihat seperti ini, lebih mustahak segala masalah gejala kanser prostat yang dihadapi sebelum ni, dah tak ada”, kata beliau dengan penuh kesyukuran.

Untuk menzahirkan rasa penuh kesyukuran, beliau dan isteri sekali lagi berangkat ke Kota Mekah untuk menunaikan ibadah umrah pada 18 Januari, 2023.

KERADANGAN DAN KANSER PROSTAT

Kanser Prostat

Kisah yang dialami oleh Ariffin Husin itu merupakan keradangan prostat yang menyebabkan timbul beberapa gejala yang menganggu kehidupan harian, malah sekiranya langkah awal tidak diambil boleh menjurus kepada kanser prostat.

Oleh itu, lelaki berusia 45 tahun ke atas perlu lebih berhati-hati kerana berisiko untuk mendapat hyperplasia prostat benigna (BPH) atau pembesaran prostat bukan kanser.

Prostat adalah salah satu organ terletak di bawah pundi kencing dan boleh membesar akibat pelbagai faktor termasuk hormon tidak seimbang serta kerana kencing tidak lawas.

Pakar Perunding Bedah Urologi, Prof Datuk Dr Khairul Asri Mohd Ghani, berkata gejala utama BPH adalah sukar membuang air kecil, secara perlahan atau menitis-nitis sekali gus menyebabkan ketidaklawasan.

Katanya, apabila gagal kencing sempurna, ia akan menyebabkan individu itu akan semakin kerap ke tandas kerana pundi kencing tidak dapat menampung air kencing seperti biasa.

Punca utama seseorang kerap ke tandas kerana pundi kencing yang gagal dikosongkan sepenuhnya. Ia menyebabkan prostat membesar dan salur kencing atau uretrea yang melalui prostat terhimpit oleh kelenjar prostat.

Simptom BPH dan kanser prostat adalah sama, mereka yang ada simptom ini perlu mendapatkan rawatan segera dan menjalani ujian darah bagi mengesan jumlah prostate-specific antigen (PSA) untuk mengesahkan terdapat kanser atau tidak.

Kanser Prostat
Hyperplasia prostat benigna (BPH) berisiko tinggi kanser prostat

KANSER PROSTAT DAN ANTI RADANG

Sebagaimana yang dijelaskan tadi, keradangan merupakan salah satu punca menyebabkan prostat membengkak dan menghimpit saluran kencing yang menyebabkan pundi kencing tidak berfungsi seperti biasa.

Keradangan yang berlaku boleh dihilangkan dengan menggunakan sumber alam seperti makanan tambahan yang kaya dengan mitoksiflavon dan bioflavonoid bagi mengelakkan berlakunya kanser prostat.

Kanser Prostat
Halia hitam bersifat anti radang yang mampu melawan kanser prostat

Antara sifat utama makanan ini ialah berwarna-warni seperti merah, oren, kuning, ungu dan lain-lain lagi yang agak menyerlah. Antaranya ialah halia hitam atau nama saitifiknya kaempferia parviflora yang bewarna keunguan.

Bioflavonoids dan Methoxyflavones (5,7) yang dimilikinya berfungsi meningkatkan sistem imun  badan sebagaimana kekurangan metabolisme badan yang menyebabkan berlaku keradangan pada prostat yang akhirnya menjurus kepada kanser prostat.

Apabila diamalkan ianya akan melonggarkan otot dalaman saluran darah  bagi melancarkan peredaran darah dan seterusnya meningkatkan metabolisme badan sebagai salah satu ciri anti keradangan.

Keradangan biasanya menyebabkan kesakitan dan menjadi penyebab seseorang itu merasa sakit seperti contoh prostat membengkak, patah tulang atau kanser prostat.

Ianya bukan hanya setakat rasa sakit atau tidak selesa seperti deman, malah boleh menyebabkan keadaan yang lebih serius seperti kanser prostat dan sakit jantung.

Kanser Prostat

Kajian menunjukkan ekstrak halia hitam menghalang atau merencatkan sebatian yang mencetuskan keradangan akibat prostat yang dikenali sebagai prostaglandin E2.

Bahan ini dapat mengurangkan keradangan sebagaimana tindakan yang dilakukan oleh ubat prostat moden dan kanser prostat.

Selain itu, ianya kaya dengan asid amino, selenium dan antioksidan seperti tanin, antosianin dan bioflavonoid bagi membantu menyahkan radikal bebas atau toxid dalam badan serta menstabilkan hormon bagi menyihatkan prostat.

Proses penyembuhan selama beberapa bulan yang dilalui oleh Ariffin merupakan tindak balas bahan-bahan semula jadi yang terdapat pada halia hitam sebelum merebak menjadi kanser prostat.

Ia memperbetul dan membaiki sistem badan supaya keradangan yang berlaku hilang atau sembuh secara perlahan-lahan kerana ianya bukan bahan kimia sebagaimana yang terdapat dalam ubatan moden yang berkesan meredakan dengan begitu cepat.

Halia hitam digunakan secara meluas dalam perubatan alternatif bagi mencegah dan merawat pelbagai kanser termasuk kanser prostat.

Satu kajian yang dibuat oleh Universiti Chiang Mai, Thailand, mendapati ekstrak halia hitam mempunyai kesan anti kanser yang kuat terhadap sel-sel kanser serviks.

Manakala, kajian ke atas kanser ovari melaporkan bahawa ianya mampu merencatkan pertumbuhan sel-sel kanser, menular ke bahagian lain dan akhir sekali mematikan sel berkenaan.

Kanser Prostat
Kelebihan yang ada pada halia hitam merupakan anugerah alam yang sepatutnya dimanfaat oleh semua sebagaimana Ariiffin Husin yang berjaya terhindar dari masalah yang lebih serius iaitu kanser prostat.

Sesungguhnya, Allah S.W.T akan menurunkan penawar bagi setiap penyakit yang diturunkan antaranya: Daripada Abu Hurairah RA, bahawa Nabi SAW bersabda: Maksudnya: “Allah tidak menurunkan sesuatu penyakit melainkan diturunkan bersamanya penawar”. [Riwayat al-Bukhari (5678)]

Info lanjut tentang produk ekstrak halia hitam sebagai rawatan alternatif kepada kanser prostat. KLIK DI SINI SEKARANG

Kongsi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll To Top